Lena 11

 lena-junaselfie-2.jpg

Lena Paju

Kuka olet, mistä tulet?


Olen hyvin kotoutunut maallemuuttaja!  Olen syntynyt ja asunut Jyväskylässä,  muutimme Hankasalmelle 15 vuotta sitten. Nämä vuodet olen pendelöinyt Helsinkiin töihin, nyt  nautin 44 vuoden työvuoden jälkeen eläkkeellä olosta. -  Ihastuimme kuntaan vietettyämme täällä yhden kesän vanhassa maalaistalossa Ristimäellä. Parvi vuotta myöhemmin löysimme itsemme hieman yllättäen Hankasalmen Asemankylältä, satavuotiaasta isosta puutalosta, jonka peruskorjaaminen kesti vuoden.


 Mitä teet, olet tehnyt työksesi elääksesi?


Olin reilut 20 vuotta Vasemmistoliiton naispoliittinen sihteeri. Sitä ennen olin Jyväskylän yliopistossa Kasvatustieteiden tutkimuslaitoksessa toimistosihteerin nimikkeellä tiedottamis- ja asiakaspalvelutehtävissä. Sitä ennen suomen kielen laitokselle, kirjakaupan myyjänä, verotoimistossa, kielistudiossa,  kesähotellissa,  Tukholmassa tarjoilijana… Opiskelin samaan aikaan kasvatustieteitä (koskaan valmistumatta). Minulla on Markkinointi-insituutin tiedottajan tutkinto ja tasa-arvokonsultin pd-tutkinto, toimittajan töitä olen tehnyt myös.


Mitä harrastat, mihin osallistut?


Harrastan lukuryhmääni Hellahuonetta, naisryhmääni, kulttuurin ja yhteiskunnallisten asioiden seuraamista. Talomme on, kodin lisäksi, harrastukseni; olemme avanneet ovemme, mm. Kihvelikahvilaksi ja pienten konserttien ym. saliksi.  ”Harrastan” myös miestäni, jonka kanssa meillä on takana pitkä liitto, kaksi tytärtä ja neljä tyttärentytärtä.


Osallistutko politiikkaan, miten?


70-luvun poliittinen vasemmistotsunami vei mennessään ja hieman myöhemmin myös feministinen liike. Työni naispoliittisena sihteerinä oli monipuolista ”politiikkaan osallistumista”. Olin varsinaisen työni ohella  mm. Tasa-arvoasian neuvottelukunnan ja Nytkisin (Naisjärjestöt yhteisyössä) hallituksen jäsen. Sain osallistua myös kansainväliseen politiikkaan mm. YK:n naistenasematoimikunnan kokouksiin New Yorkissa useamman kerran ja YK:n Naistenmaailmankonferenssiin Pekingissä. Jyväskylän kuntapolitiikassa olin aikoinani mukana varavaltuutettuna, kulttuurilautakunnassa, ja tasa-arvotoimikunnassa. Edelleen olen Vasemmistonaisten hallituksen jäsen ja mukana Keski-Suomen Vasemmistonaisissa.


Miksi olet lähtenyt ehdokkaaksi, mitä tavoittelet?


Uskon, että pytyn katsomaan Hankasalmea ennakkoluulottomasti, hieman uusin silmin. Kokemukseni politiikassa varmasti auttaa päätöksenteossa ja yhteistyössä. Haluan vaikuttaa, jotta Hankasalmi kukoistaisi!


Mitä Vasemmistoliitto/vasemmistolaisuus sinulle merkitsee?


Tällä hetkellä  yksinkertaisesti Pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvostamista. Muutoin vapautta, demokratiaa, oikeudenmukaisuutta, sivistystä, tasa-arvoa, globaalin karkean kapitalismin suitsemista…


Tärkeimmät asiat/teemat joita tulet pitämään esillä?


Kolme konkreettista tavoitetta:


1. Pidetään kiinni lähikouluista ja pienistä luokista, Ristimäen koulua ei pidä lakkauttaa


2. Kevytliikenneväylä Asemankylän ja Kirkonkylä välille. Sitä ennen kunnon laskelmat kustannuksista, vastuista, aikataluista ym., jotta päättäjät  tietävät, mistä päättävät.


3. Asemankylän surullisen kulahtaneen ilmeen parantaminen! Liikkeelle lähdettävä Osuuskaupan vanhan hienon jugend-rakennuksen  ja sen ympäristön kunnostamisesta. Sen jälkeen bussipysäkin takaisen aukion maisemoiminen.


Kaksi ensimmäistä tavoitetta maksavat kunnalle. Kolmannesta ei muodostu kuluja;  kunnan on vaadittava osuuskauppa Keskimaata  hoitamaan velvoitteensa.


Mitä muut haluat kertoa esittelyssäsi?


Sitä, että Hankasalmesta pienenä kuntana on vaikka mihin!